Categorii
Blog Produsele traditionale - brandul de tara

Produse traditionale romanesti si brandul de tara

Brandul de ţară va fi o chestiune complementară acestui atestat de produse tradiţionale şi toate modificările vor veni să întărească produsele tradiţionale.

Produsele traditionale romanesti atestate si date fara o verificare atenta

Produse traditionale romanesti, făcute după reţete moştenite de sute de ani, îşi găsesc tot mai greu clienţii. Sunt bune, sănătoase, dar preţurile sunt mult prea mari pentru romanii de rând.

Acest lucru se intampla si datorita faptului ca atestatele s-au acordat mult prea usor fara o verificare a produselor traditionale romanesti.

produse traditionale

În 2011 s-au acordat de trei ori mai multe certificate de producător traditional faţă de anul anterior. Aşa am ajuns să avem peste 4.200 de produsele traditionale atestate la nivel local.

Ministerul Agriculturii a modificat legea astfel incat să nu se mai acorde documentele care sa ateste aceste produse traditionale din Romania fără ca producătorii să demonstreze că folosesc reţete de cel puţin un sfert de secol şi că materia primă provine de la fermele unde sunt fabricate produsele. Care, obligatoriu, nu trebuie să conţină aditivi alimentari.

Ce prevede legislaţia din Romania pentru produse traditionale

  • reţeta va trebui să aibă minimum 25 de ani;
  • producţia nu va depăşi o cantitate stabilită;
  • materia primă provine din zona producătorilor;
  • nu sunt admişi aditivii alimentari sau înlocuitorii de carne.

România are peste 4.000 de atestate acordate producătorilor traditionali, în condiţiile în care Italia, de exemplu, are doar 1.500.

Brandul de tara si produse traditionale romanesti

A fost implementat conceptul de brand de ţară, care poate să vorbească mai mult despre produsele romanesti, decât denumirea de produse traditionale romanesti, care a existat până acum.

alimente traditionale

Brandul de ţară este complementar acestui atestat şi are scopul să întărească produsele traditionale şi marketingul acestora pe piaţa internă şi internaţională.

In magazine exista de ceva timp produse romanesti cu noul brand de ţara. Oamenii apreciază produsele romanesti şi prin aplicarea acestui brand de ţară au crescut vânzările la cele traditionale.

produse romanesti

S-a constatat că oamenii apreciază în momentul în care găsesc în hipermarketurile din Romania produse romanesti, mai ales atunci când ele sunt evidenţiate mai bine.

Obiectivul este de a creşte procentul celor care se găsesc pe piata romaneasca, astfel incat sa ne recâştigăm piata naţională. Pe zona de legume fructe, în hipermarketuri avem în acest moment doar 40 – 45 la sută produse romanesti, restul fiind import. S-a considerat ca acest brand poate să ducă la vânzări mai mari de produse traditionale romanesti.

Brandul vorbeşte despre autenticitatea produselor traditionale

produse naturale traditionale

Produsele traditionale sunt recunoscute atat pe piaţa internă cat şi pe cea externă ca fiind mult mai bune, iar romanul se îndrepta cu prioritate către cele romanesti.

Federatia Nationala de Agricultura Ecologica a deschis un departament pe ramura traditionala – un sector pentru produse traditionale romanesti, care vor primi 5 stampile de calitate – ecologic, local, montan, traditional si etic – pentru a fi recunoscute si la nivel european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *