Categorii
Alimente sanatoase, sfaturi alimentare Blog

Cerealele integrale, alimente importante pentru sanatate

Nutriţioniştii spun că cerealele integrale sunt o alegere bună deoarece sunt o sursă importantă de nutrienţi, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi

cerealele integrale alimente importante pentru sanatateSpecialiştii ne recomandă cerealele integrale deoarece acestea fac parte dintre alimentele care ar trebui consumate zilnic, alaturi de fructe si legume, precum si produse lactate fermentate. Cerealele integrale sunt alimente bogate in antioxidanti, foarte nutritive, bogate in fibre, acizi grasi esentiali. Persoanele care mananca cereale integrale prezinta un risc redus de aparitie a unor boli cronice (boli cardiovasculare, diabet etc.). De asemenea, ele ajuta in curele de slabire si la mentinerea greutatii. Cerealele contin numerosi nutrienti vitali pentru sanatatea si intretinerea organismului.

In procesul de preparare al cerealelor integrale se foloseste intregul bob, astfel se pastreaza elementele esentiale din toate cele 3 parti ale sale. Bobul integral este compus din germen (partea interioara), endosperm (stratul de mijloc) si coaja (stratul exterior, taratele). Cerealele integrale cuprind intreaga parte comestibila a cerealelor, fata de cerealele rafinate care contin doar endospermul.

Cerealele integrale pot fi utilizate individual sau in combinatie cu alte tipuri de cereale, important fiind ca toate componentele sa fie prezente in proportii naturale. Este indicat sa pastrati boabele de cereale ca atare pe o perioada mai lunga de timp si nu sub forma de faina, deoarece faina se oxideaza mai repede. Faina din cereale e preferabil sa se faca in casa pentru ca, la 8 zile dupa ce a fost facuta, faina incepe sa se oxideze, deci nu e indicat sa cumparati faina gata procesata. O puteti obtine imediat cu ajutorul unei rasnite de cafea.

Cea mai mare cantitate de antioxidanţi se găseşte în făina integrală din orz, după care urmează făina albă de porumb, făina integrală de ovăz, făina integrală de grâu şi, nu în ultimul rând, făina integrală de orez.

fulgi de ovaz integral

Mai comod si mai usor de consumat sunt fulgii de cereale integrale. Acestia sunt obtinuti cu ajutorul unor metode care proceseaza boabele prin presare la rece si astfel le mentin calitatile.

Iată de ce e bine să consumaţi cereale integrale:

Cerealele integrale sunt bogate în antioxidanţi

antioxidanti cereale integrale

Nutriţioniştii susţin că cerealele integrale reprezintă o alegere bună deoarece sunt o sursă importantă de nutrienţi, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanţi, esenţiali în alimentaţia tuturor persoanelor, indiferent de vârstă. Mai mult, ele conţin nutrienţi cu proprietăţi antioxidante, precum vitamina E şi seleniu, care se găsesc în germenul bobului de grâu.
Antioxidanţii din plante sunt asociaţi cu reducerea riscului de apariţie a anumitor boli, inclusiv a bolilor cardiace şi a cancerului.

Cerealele integrale scad riscul de diabet

Înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale poate reprezenta o modalitate simplă de menţinere a unui nivel sănătos al glicemiei şi al insulinei, ceea ce înseamnă că riscul de a face diabet scade.

Cereale integrale pentru o buna digestie

Un bol cu cereale integrale dimineaţa reglează tranzitul intestinal şi, implicit, îmbunătăţeşte digestia. În plus, stimulează funcţiile colonului, prevenind apariţia tumorilor şi reducând frecvenţa cancerului la nivelul sistemului digestiv (stomac, colon, vezică).

Grâul, bun în curele de slăbire

grau integral

Datorită conţinutului slab de grăsimi şi ridicat de fibre, produsele pe bază de grâu sau amestecurile de cereale integrale care conţin grâu dau o senzaţie de saţietate, iar foamea nu vă va da bătăi de cap pentru mai mult timp. De aceea, specialiştii recomandă în curele de slăbire multe cereale.

Ovăzul combate insomnia

ovazTerapeuţii îl recomandă în afecţiuni precum astenia, anorexia mentală, stare de convalescenţă, surmenaj, îmbătrânire, demineralizare sau osteoporoză. Ovăzul are virtuţi hipnotice, ajută la tratarea insomniei şi contribuie la tonifierea sângelui, fiind un bun stimulent al glandei tiroide.

Orezul brun previne osteoporoza

orez brun

Orezul integral are o concentraţie optimă de magneziu, iar prezenţa potasiului este extraordinar de benefică pentru reducerea acidităţii din sânge şi pentru menţinerea densităţii osoase. Acest fapt ajută la prevenirea riscului de osteoporoză. Prezenţa potasiului recomandă orezul şi în bolile cardio-renale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *