Categorii
Afaceri in agricultura si agricultura ecologica Blog

Agricultura ecologica in Romania

Agricultura bio prinde teren in Europa, iar in Romania se transforma deja intr-un business profitabil.

Ce este agricultura ecologica?

Agricultura ecologica este un sistem de producție care susține sănătatea solurilor, a ecosistemelor și a oamenilor, bazându-se pe procese ecologice, biodiversitate și cicluri adaptate condițiilor locale.

Agricultura ecologica este o formă de agricultura în care terenurile agricole sunt cultivate fără utilizarea de îngrășăminte artificiale sau pesticide artificiale, regulatori de creștere, hormoni și antibiotice, aditivi pentru hrana animalelor. Sunt interzise și organismele modificate genetic și nanoparticulele proiectate.

Obiectivele tuturor sistemelor agricole ecologice includ menținerea fertilității solului, utilizarea eficientă a apei, maximizarea fertilității solului și îmbunătățirea bunăstării animalelor, precum și a aspectelor de mediu legate indirect de agricultură, cum ar fi reducerea consumului de energie și evitarea poluarii.

Agricultura ecologica este un segment profitabil de afaceri?

Agricultura ecologica este un segment de afaceri profitabil din mai multe motive. In ultima perioada, inmultirea alergiilor si a diverselor probleme legate de un regim de viata bazat in mare parte pe substante sintetice a sporit grija oamenilor pentru consumul de produse cat mai naturale.

In Romania potentialul pentru agricultura ecologica este unul foarte mare. Dimensiunea investitiei in agricultura ecologica depinde de foarte multi factori insa un lucru e cert: timpul de amortizare nu este unul scurt.

Agricultura ecologica un sector dinamic în Romania, care a cunoscut în ultimii ani o evoluţie ascendentă, atât în sectorul vegetal cât şi în sectorul animalier. O condiţie esenţială pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezintă acţiunile de promovare a conceptului de agricultura ecologica în vederea conştientizării consumatorilor asupra importanţei produselor bio (calitate şi sănătate), astfel încât aceştia să ofere un preţ mai mare pentru produse de calitate superioară.

Trecerea de la agricultura convenţională la cea bio se face treptat, pentru ca structurile economice să nu resimtă efectele scăderii productivităţii, iar producătorii să capete încredere în sistemele bio. Astfel, pentru a fi recunoscuta de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Romania, trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologica se
face prin respectarea perioadei de conversie, care în producţia vegetală are o durată
de 2 ani pentru culturile anuale şi 3 ani pentru culturile perene.

Investitia variaza in functie de suprafetele pe care se doreste sa se faca agricultura ecologica, puritatea solului, culturile ce se doresc a se obtine, numarul de oameni implicati in proiect, resurse si multi alti factori. Timpul de amortizare de asemenea este dependent de diversitatea sistemului, insa nu este unul scurt, atunci cand se doreste implementarea un proiect serios.

Masuri pentru ferme ecologice

Fermele ecologice trebuie să respecte aceste masuri pentru a permite purtarea titlului de a fi organic:

  • Terenul trebuie să fie liber de substanțe interzise timp de 3 ani înainte de agricultura ecologică
  • Semințele ar trebui să fie organice, dar acum este permisă utilizarea unor semințe neecologice
  • Este interzisă utilizarea ingineriei genetice, a nămolurilor de epurare sau a radiațiilor ionizante
  • Buruienile sunt controlate cu practici de management și multă muncă
  • Dăunătorii din grădină sunt tratați cu practici integrate de gestionare a dăunătorilor care includ controale biologice, fizice și mecanice.
  • Unele pesticide organice sunt permise
  • Pentru a menține fertilitatea solului, fermierii ecologici folosesc metode precum: rotația culturilor, acoperirea culturilor, îngrășămintele animale, compostul și diversitatea culturilor.
  • Unele îngrășăminte organice sunt permise.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *