Categorii
Blog Legume: rasaduri, culturi, ingrasamant natural

Cum sa faci ingrasamant natural acasa

Propriul ingrasamant natural este exact ceea ce iti trebuie pentru a cultiva propriile legume si fructe sanatoase si lipsite de aditivi periculosi.

Daca te-ai saturat de legume si fructe ce contin chimicale, propriul ingrasamant natural este exact ceea ce iti trebuie pentru a cultiva propriile legume si fructe sanatoase si lipsite de aditivi periculosi. Cei care au gradina proprie sau macar o idee cu privire la cultivarea legumelor si fructelor pe un teren care le apartine se pot folosi de un compost natural care tine loc de ingrasamant chimic – nociv intr-o oarecare masura pentru sanatatea legumelor si fructelor – astfel, produsele cultivate vor fi cu siguranta mult mai sanatoase si veti sti si de unde provin, chiar din curtea dumneavoastra!

ingrasamant-naturalPlantele sanatoase sunt cele care isi iau nutrientii necesari cresterii dintr-un ingrasamant natural, un sol fertil, sanatos, lipsit de chimicale. Un sol cu adevarat fertil pentru legume si fructe sanatoase este format din cinci elemente esentiale: apa, aer, putin pamant si un strat maro si unul verde. In functie de dimensiunile gradinii sau ale vasului in care doriti sa incepeti sa cultivati produse sanatoase veti face un compost natural care va tine loc de ingrasamant si care va ajuta la cresterea sanatoasa a legumelor sau fructelor pe care doriti sa le mancati din propria „livada”. In cazul in care locuiti la casa si aveti posibilitati, puteti lua o bucata de gradina pentru a incerca sa cultivati pe ea, iar daca stati la apartament puteti alege un vas mare sau foarte mare, dupa preferinte, si produsele pe care doriti sa le cultivati.

Ce contine un ingrasamant natural

strat verde din frunze uscate

Stratul verde din ingrasamant natural este cel care va produce azotul necesar captarii de nutrienti pentru cresterea plantelor si totodata cel care asigura caldura pentru buna crestere a acesteia. Stratul verde este cel mai usor de realizat, dat fiind ca pentru acesta aveti nevoie de frunze, vrejuri de legume sau iarba.

Stratul maro de compost va fi format din coji de oua (care actioneaza si ca pesticid, tinand departe daunatorii de plante), rumegus, fan, plante moarte. Partea maro de compost este responsabila cu crearea fibrelor necesare vietii vegetale.

Cum dozezi elementele unui ingrasamant natural

Pentru ca acest ingrasamant natural sa fie efectiv, trebuie sa stiti si cum il veti doza. O parte de strat verde va avea parte de trei parti de strat maro. Primul strat maro este acoperit de o parte verde dupa ce este udat cu apa si acest proces este continuat pana cand se termina cele doua parti. In fiecare zi, cele doua sunt amestecate si stropite cu apa.

Amestecul obtinut este adaugat uniform la baza plantelor, deasupra pamantului. Pe langa faptul ca plantele isi vor extrage substantele necesare, si gradina dumneavoastra va arata altfel.

Ingrasamant natural din urzici

Ingrasamant natural din urziciCine sa stie ca urzicile – pe langa faptul ca sunt alimente sanatoase sau buruieni nedorite, dupa caz – pot fi utile si in gradinarit? Urzicile sunt bogate in minerale, vitamine si proteine. Trebuie sa aveti grija insa sa nu le folositi ca si ingrasamant in cazul rosiilor sau trandafirilor, ori alte plante sensibile la fier, pentru ca urzicile contin mult fier si le pot dauna acestor plante.
Urzicile pot fi folosite drept ingrasamant natural prin doua metode: una de lunga durata, si una mult mai rapida, insa aproape la fel de eficienta. Urzica proaspata maruntita sau strivita intr-un recipient trebuie lasata in apa timp de trei saptamani, intr-un loc ferit de razele soarelui, insa aerisit bine, pentru ca poate produce un miros neplacut. O data la doua zile, urzicile din vas trebuie amestecate pentru a ajuta procesul de fermentare, insa atunci cand nu faceti acest lucru, ele trebuie acoperite bine. Vasul in care se afla trebuie sa nu fie prea plin pentru ca, in timpul fermentarii, urzicile vor lasa spuma. Dupa trei saptamani, fermentarea s-a incehiat, iar lichidul rezultat trebuie strecurat si folosit in gradina pentru a uda plantele cultivate. Lichidul trebuie diluat insa: 1 litru de lichid spre exemplu trebuie amestecat cu 10 litri de apa pentru a fi efectiv. Daca veti folosi acest lichid concentrat, il veti transforma intr-un pesticid care ucide buruienile.

urzici

Urzicile pot deveni ingrasamant natural si mult mai repede, in acest caz ele putand fi si uscate. 30 de grame de urzici uscate trebuie puse intr-un vas cu apa fierbinte si lasate maximum o ora. Lichidul obtinut se dilueaza cu o cantitate de apa de zece ori mai mare si se toarna imediat la radacina plantelor pentru a fi eficient. Acestei metode de a obtine ingrasamant natural bogat in minerale i se pot adauga si alte plante, precum tataneasa si coada calului, care vor oferi si ele un plus de nutrienti plantelor pe care doriti sa le cultivati in mod natural.

De ce sa mai apelati la ingrasamantul chimic, care poate produce si efecte negative asupra fructelor, legumelor si florilor dumneavoastra, cand puteti crea propriul ingrasamant natural la fel de eficace, sau puteti folosi gunoiul de grajd care va produce si rezultate sanatoase? Plantele uscate, vestejite, cojile de oua, frunzele, rumegusul sau fanul pot deveni ingrasamantul de care aveti nevoie pentru a va pune pe picioare propria „fabricuta” de fructe si legume sanatoase, lipsite de chimicale.

Ingrasamant natural pentru muscate

muscate

Pentru muscate un sfat este ca la mijlocul verii, cand infloresc, sa li se dea o perioada de repaus de 5-6 saptamani si sa nu se puna ingrasamant. Nu se tin in curenti de aer, temperaturile ideale pentru muscate sunt 18-21 grade Celsius ziua si 12 grade pe timp de noapte.

Trebuiesc udate, dimineata sau seara, muscatele. Cand se stropesc nu se face cu apa direct de la chiuveta, ci cu apa tinuta intr-o sticla 2-3 zile. De altfel, ca sa tina cat mai mult si mai bine, muscatele se uda cu apa tinuta intr-un recipient cateva zile. Iar cel mai bine, pentru cine are posibilitatea de pastrare, acestea se uda cu apa de ploaie. Pentru ca ele sa infloreasca toata vara, se uda cu lichid cu ingrasamant,la fiecare 2 saptamani, din aprilie in septembrie, apoi se face pauza.

Ingrasamant natural gainat de gaina

pasari de curte

Gainatul de gaini, de rate, gaste, curci, reprezinta un ingrasamant organic cu eliberare lenta prelungita folosit de foarte multa vreme atat in gradina de legume cat si in livada de pomi fuctiferi gainatul are rolul de a imbogati solul cu elementele nutritive azot fosfor si potasiu atat de necesare plantelor.

Gainatul de pasari este recomandat culturilor de legume la inceputul perioadei de crestere dupa ce acestea s-au inradacinat la 10-15 zile de la plantare urmand ca apoi sa se administram ingrasaminte cu o concentratie mai mare de potasiu sau cenusa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *