Categorii
Blog Produse naturale si tratamente naturiste

Ulei de oregano

Oregano, planta parfumată utilizată frecvent în bucătărie pentru aroma sa, poate fi transformată într-un ulei pe bază de plante cu o largă gamă de beneficii superioare multor antibiotice si fără efecte secundare nocive.

oreganoConcepute special pentru tratarea infecțiilor bacteriene, antibioticele au, din păcate, efecte adverse periculoase, printre care: creează rezistentă la antibiotice, distrug bacteriile bune (probiotice), reduc absorbția vitaminelor și deteriorează mucoasa digestivă.

Vestea bună este că există o alternativă naturală incredibilă la antibiotice prescrise și aceasta este ulei de oregano. Acest ulei se extrage din frunzele și florile de oregano (Origanum vulgare), o plantă perenă rezistentă, membră a familiei mentei. Este originara din Europa, deși se găsește în multe zone din întreaga lume.

Există peste 40 de specii de oregano, dar uleiul cel mai benefic este cel obținut din oregano sălbatic sau Origanum vulgare, care este nativ pentru regiunile mediteraneene. Optează pentru uleiul de oregano obținut din Origanum vulgare și Thymus capitatus, o varietate care crește în Spania. Uleiul are culoarea de la auriu la galben închis și un miros picant puternic.

Uleiul de oregano conține doi compuși puternici, carvacrol și timol , care au proprietăți anti-bacteriene si anti-fungice puternice. Compusul de vindecare predominant, carvacrol, este probabil cea mai importantă componentă care explică de ce uleiul de oregano este atât de puternic. Carvacrol a fost dovedit că poate trata sau reduce: infecţii bacteriene, infecții fungice, paraziţi, viruşi, inflamaţii, candida, alergii, tumori.

Compoziţia uleiului de oregano

compozitia uleiului de oregano

Uleiul de oregano are continuţ bogat în fenoli, care sunt compuși fitochimici naturali cu efecte benefice antioxidante. Cei doi fenoli predominanţi sunt:

 • timol – un fungicid natural, cu proprietăți antiseptice. Acesta ajută la stimularea sistemului imunitar, funcționează ca un scut împotriva toxinelor și chiar ajută la prevenirea deteriorării țesutului și încurajează vindecarea.
 • carvacrol – dovedit a fi eficient împotriva diferitelor infecții bacteriene, cum ar fi Candida albicans, stafilococ, E. coli, Campylobacte, Salmonella, Klebsiella, mucegai aspergillus, giardia, pseudomonas și listeria.

Alți compuși  prezenți în ulei de oregano:

 • Terpeni – cunoscuți pentru proprietățile lor antibacteriene puternice.
 • Acid rozmarinic – un antioxidant care previne deteriorarea radicalilor liberi și e demonstrat că participă la tratarea astmului alergic și prevenirea cancerului și a aterosclerozei. De asemenea, funcționează ca un antihistaminic natural, care ajută la reducerea retenției de lichide și umflarea cauzată de atacuri de alergie.
 • Naringin – inhibă cresterea celulelor canceroase și ajută la stimularea antioxidanțiilor din ulei de oregano.
 • Beta-caryophyllin (E-BCP) – această substanță inhibă inflamația și este , de asemenea, benefică pentru afecțiuni , inclusiv osteoporoza si ateroscleroza, precum sindromul metabolic.

Nutrienții cum ar fi vitaminele A, C și E, calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, mangan, cupru, bor si niacina sunt, de asemenea, găsite în uleiul de oregano.

Pentru ce se utilizează de ulei de oregano

utilizari ulei de oregano

Adăugă ulei de oregano la arsenalul de instrumente naturale de vindecare, deoarece are o gamă largă de utilizări. Acest ulei pe bază de plante este un antimicrobian puternic, care poate ajuta la lupta împotriva infecțiilor. Uleiul de oregano are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

Alte utilizări ideale pentru uleiul de oregano:

 • Tratarea pielii picioarelor sau ciuperca unghiilor. Se pun câteva lingurițe de ulei de oregano într-un bazin de apă și se înmoaie picioarele în ea. Puteți dilua, de asemenea, uleiul (se amestecă o picătură cu o linguriță de ulei de măsline sau de nucă de cocos) și apoi aplicați-l pe unghii sau piele.
 • Ajutor pentru a ucide paraziții și facilitarea tratării infecțiilor. Se diluează uleiul (se amestecă o picătură cu o picătură de alt ulei cum ar fi uleiul de nucă sau de cocos) și se pune sub limbă. Țineți-l acolo timp de câteva minute, apoi clătiți-l. Se repetă acest lucru de cel puțin patru ori pe zi.
 • Atenuarea de infecții ale sinusurilor și răceli. Puneți câteva picături de ulei de oregano într-o oală de apă fierbinte și apoi se inhalează aburul.

De asemenea, puteți să folosiți puterile antiseptice ale acestui ulei pe bază de plante pentru a curăța casa. Iată cum: se combină patru picături de ulei de oregano cu 10 picaturi de ulei de lămâie și un sfert de ceașcă de oțet alb și apoi se adaugă la o găleată de apă. Utilizați acest amestec pentru a șterge și curața suprafețe.

Beneficiile uleiului de oregano

beneficiile uleiului de oregano

Uleiul de oregano are beneficii ample la nivel de sănătate, dar este cel mai des asociat cu sănătatea sistemului respirator si imunitar. Este recunoscut a ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor, cum ar fi:

 • infecții ale tractului urinar cauzate de bacterii, cum ar fi E. coli, Proteus și Pseudomonas aeruginosa
 • infecții respiratorii cauzate de Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus tulpini de bacterii
 • infecții parazitare cauzate de giardia amoeba
 • infecții cu Staphylococcus aureus rezistent la meticilină

Uleiul de oregano poate ajuta la prevenirea bolilor provocate de produse alimentare cauzate de agenți patogeni cum ar fi Listeria, Salmonella, E. coli și Shigella dysenteria. Adăugarea acestuia la alimente ajuta, nu numai sa ucida bacteriile, dar, de asemenea, poate ameliora simptomele intoxicațiilor alimentare.

Ulei de oregano este, de asemenea, un ulei esențial antiseptic prețuit în aromoterapie, deoarece proporția de fenoli este cea mai mare dintre toate plantele aromatice. În afară de utilizarea metodei de inhalații cu abur pentru a ajuta la ameliorarea tusei și a altor boli respiratorii, de asemenea, puteți utiliza pentru a:

 • alunga insecte. Carvacolul din ulei de oregano funcționează ca un insecticid natural de insecte. Incercați să puneți câteva picături pe mobilierul de exterior sau aplicați un amestec diluat pe piele atunci când stați în aer liber.
 • vindeca mușcături și erupții cutanate, inclusiv erupții cutanate provocate de urzică. Aplicați ulei de oregano diluat cu ulei de măsline pe zonele afectate.
 • ajuta la vindecarea rănilor, matreată si alte afecțiuni ale pielii. Unii experți susțin, de asemenea, ca puteți folosi o versiune diluată pentru a trata acneea rozacee.
 • ușora durerile în gât. Pur și simplu adăugați câteva picături la un pahar de apă. Aceasta poate ajuta la atenuarea durerilor de dinți, de asemenea.
 • ajuta la ameliorarea durerilor musculare și articulare, artrita reumatoidă, entorse și crampe

Cum funcționează uleiul de oregano?

cum functioneaza uleiul de oreganoCompușii din ulei de oregano lucrează împreună pentru a furniza efectele antimicrobiene pentru care acest ulei este atât de recunoscut. Carvacol este componenta cea mai importantă și este responsabil pentru multe dintre beneficiile sale de sănătate.

Uleiul de oregano poate fi utilizat local sau ingerat, în funcție de cauza pentru care îl utilizați. Cu toate acestea, nu este indicat să folosiți ulei pur, deoarece poate irită pielea. Nu-l aplicați pe piele sau răni deschise.

Uleiul de oregano este destinat numai pentru utilizare pe termen scurt și, dacă se utilizează oral, trebuie luate doze mici de patru până la șase picături timp de numai șapte până la 10 zile.

Este uleiul de oregano sigur?

este uleiul de oregano sigur

Da, este, atâta timp cât este diluat în apă sau cu un alt ulei (unele dintre alegeri pot fi de jojoba, de măsline și uleiuri de nucă si de cocos). Raportul ideal atunci când se face diluarea acestui ulei pe bază de plante este: ulei de oregano o parte la trei părți ulei purtător.

Este recomandat să faceți un test la fața locului pentru a verifica dacă aveți reacții alergice la uleiul de oregano. Pur și simplu se aplică o picătură diluată pe braț și se vede dacă apar iritații.

Fiți atenți atunci când cumpărați ulei de oregano, deoarece unii producători vând uleiuri alterate sau uleiuri obținute din cimbru sau oregano cultivat, care nu oferă beneficii pentru sanatate.

Efecte secundare ale uleiului de oregano

efecte secundare ale uleiului de oregano

Unele persoane pot experimenta deranjamente la stomac atunci când ingerează ulei de oregano (sau chiar planta în sine). Cei care sunt alergici la plante din familia Lamiaceae (mentă, lavandă, salvie, busuioc) ar trebui să evite, de asemenea, acest ulei, deoarece acestea pot dezvolta o reacție alergică.

Ulei de oregano nu este recomandat pentru sugari și copii. Femeile însărcinate sau care alăptează sunt, de asemenea, descurajate de la utilizarea de ulei de oregano, atât local, cât și oral, deoarece poate stimula circulația sângelui în interiorul uterului, care deteriorează mucoasa care cuprinde fătul în uter. Uleiul de Oregano are, de asemenea, un potențial de a induce menstruație și poate fi periculos pentru copilul nenăscut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *