Categorii
Blog Legume: rasaduri, culturi, ingrasamant natural

Secrete pentru a avea o gradina de legume mai productiva

Cel mai sigur mod de a creste cantitatea recoltata din gradina de legume este reducerea spatiului dintre plante prin plantare pe benzi late

Culturile intensive in gradina de legume

sectrete-pentru-gradina-de-legume-mai-productivaCel mai sigur mod de a creste cantitatea recoltata din gradina de legume este reducerea spatiului dintre plante. Ideea este plantarea pe benzi late si, astfel, reducerea spatiului acordat fiecarei plante. Ca sa incepeti o gradina de legume cultivata in acest mod, sapati aceste benzi pe lungimea dorita, dar nu depasiti 90 – 120 cm latime.
Chiar daca nu este necesara, delimitarea buna a zonelor este de folos mai ales cand aveti paturi ridicate. Inchiderea lor intre scanduri nu numai ca va face gradina sa arate mai ordonata, ci va impiedica pamantul sa alunece pe margini. Va fi mai usor sa instalati suporturi pentru crestere verticala. Aveti nevoie de: sfoara, bete mici sau araci, o unealta pentru a face gaurile in pamant, rasadurile si apa.

Pasul 1. Instructiuni. Inainte de a planta sapati pamantul pana la adancimea de 25 – 30 cm, amestecandu-l bine sa se aeriseasca. Amestecati ingrasamant organic si granulat cu o actiune mai lenta. Trasati randurile in gradina intinzand bucatile de sfoara. Aceste linii va vor ajuta sa plantati legumele la distanta corecta una de alta.

Pasul 2. Daca plantati rasaduri de legume in gradina, folositi un bat sau o unealta speciala ca sa faceti gaurile. Scoateti cu grija planta din recipient. Asezati planta in gaura la aceeasi adancime la care era asezata si in recipient. Presati pamantul din jurul tulpinii deasupra radacinilor. Daca plantati seminte in gradina de legume, faceti mici depresiuni in pamant cu degetele. Asigurati-va ca urmati intocmai instructiunile de pe ambalaj cu privirela adancimea de plantare.

Pasul 3. Udati bine. Pentru rasaduri, stropiti usor folosind un furtun sau stropitoare. Pentru seminte, folositi cea mai usoara setare de la capatul furtunului pentru a nu deranja solul. Multe structuri variate constituie un suport bun in gradina pentru mazare, fasole agatatoare, pepeni, castraveti si rosii.

Culturi verticale de legume in gradina

culturi verticale legume rosii

Plantele agatatoare se cultiva pe suporturi de sfoara, gard sau alte suporturi de lemn sau metal. Printr-o crestere verticala, creste si cantitatea produsa pe m² in gradina de legume. Astfel de culturi, crescute deasupra solului, sunt mai sanatoase deoarece sansele sa contacteze vreo ciuperca sau bacterie ce afecteaza frunzele, aflata la sol, sunt mai mici.

Legumele potrivite gradinilor verticale

Rosiile. Alegeti varietati cu crestere nedeterminata pentru a creste si produce continuu pe o perioada mai lunga de timp – pana la primul inghet. Rosiile pot fi cultivate in gradina pe suporturi de sarma sau sfoara sau pot fi sprijinite cu araci de lemn inalti de 2.1 m si infipti in pamant pana la 60 cm. Tomatele crescute pe sarma sau sfoara, au nevoie de ingrijire mai putina dar sunt mai vulnerabile la boli de tip ciuperca. Cele crescute pe araci, vor fi avantajate daca au doar o tulpina. Ca sa pastrati aceasta tulpina singulara, rupeti crengutele nou aparute pe tulpina principala.

Mazarea agatatoare. Chiar daca perioada necesara cresterii este mai lunga decat la mazarea tufis, mazarea agatatoare produce mai mult si pe o perioada mai mare. Incercati sa le faceti sa urce pe un arac inalt de lemn sau alt suport de preferat din bambus.

Castravetii. Soiurile agatatoare se descurca bine in gradina langa un gard sau suport de sarma sa sfoara. Cei crescuti vertical tind sa fie mai drepti si mai uniformi decat cei intinsi la nivelul solului.

Mazarea de pastaie. Acest soi cu pastaia dulce si comestibila este printre cele mai productive legume de primavara. Alegand varietati inalte, puteti sa le cresteti pe suportuti de 1,5 -1,8 m inaltime. Culegeti pastaile cu grija ca sa nu rupeti planta fragila.

Pepenii si dovleceii de iarna. Aceste culturi cu sezon prelungit au nevoie de un suport foarte rezistent daca alegeti sa le cresteti vertical in gradina de legume. Varietatile mari au nevoie de suporturi din panza pentru sprijinirea fructelor. Este nevoie si sa legati planta de suport cu bucati de panza moale. Evitati sfoara sau sarma deoarece pot sa taie tulpina.

Plantarea succesiva si amestecata

culturi amestecate legumeAceste doua tehnici vor creste productia din gradina de legume si pot sa prelungeasca sezonul de recoltare a anumitor legume. Plantarea succesiva inseamna inlocuirea recoltei ajunsa la final cu o recolta noua sau plantarea unei singure recolte pe bucati mici pe o perioada mai lunga de timp.

Plantarea amestecata inseamna plantarea unui soi de legume cu dezvoltare rapida in spatiile ramase intre legumele cu dezvoltare lenta sau a unui soi inalt intre legumele mai scunde.

Plantarea succesiva

Aceasta tehnica are doua forme. Prima, inseamna inlocuirea la sfarsitul sezonului a unei recolte de primavara cu o recolta de vara. De exemplu, dupa ce mazarea a fost recoltata in intregime, scoateti plantele si plantati castraveti in locul lor. Cheia succesului in acest sistem este sa aveti pregatita o rezerva de rasaduri gata sa fie plantate in gradina de legume dupa ce prima recolta s-a terminat. Acest sistem are efect mai mare daca incepeti cu legumele amatoare de vreme rece, dar care nu se descurca prea bine pe caldura. Pe langa mazare, puteti aplica in gradina acest sistem la salata, spanac si ridichi.
A doua forma de plantare succesiva are in vedere faptul ca unele legume au o productie limitata in timp. De exemplu, fasolea tufis – trebuie plantata o noua recolta la fiecare doua saptamani daca doriti sa aveti o recolta continuua. Daca doriti 3 recolte, plantati o treime din suprafata de gradina de legume la doua saptamani. Alte recolte care sunt avantajate de acest sistem includ porumbul, morcovii, ridichile si salata.

O varianta a acestei tehnici este plantarea unor soiuri cu perioade de crestere diferita. De exemplu, puteti planta un soi de tomate cu dezvoltare rapida, in acelasi timp cu un soi cu dezvoltare normala si unul cu dezvoltare tarzie. Porumbul este o alta leguma ce are soiuri de inceput de sezon, mijloc de sezon si sfarsit de sezon.

Plantarea amestecata

Aceasta tehnica se bazeaza pe faptul ca unele legume cresc repede in timp ce altele nu se grabesc. De exemplu daca plantati in gradina de legume ridichile printre morcovi, puteti sa le culegeti dupa 30 zile, cand morcovii sunt inca mici. O alta optiune este alternarea legumelor cu crestere verticala cu cele intinse la nivelul solului. ( exemplu rosiile si pepenii)

Exemple de legume care pot fi combinate cu succes in gradina de legume:

– cresteti pepenii si dovleceii sub rosiile intinse pe araci.
– inconjurati porumbul cu salata sau mazarea cu ridichi.
– combinati legumele rapide si lente cum sunt salata si rosiile, spanacul si dovleceii de iarna, prazul si cartofii dulci si ridichiile cu porumbul dulce.
Sursa: gradina-online.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *