Categorii
Afaceri in agricultura si agricultura ecologica Blog

Mulcirea solului in plantatiile de capsuni, combaterea ecologica a buruienilor

Mulcirea solului la capsuni se poate face cu paie, rumegus, talas sau alte deseuri lemnoase sau folosind folie de plastic.

Ce inseamna mulcirea capsunilor si cum se face, cu paie sau cu folie?

Combaterea buruienilor, in plantatiile de capsuni certificate ecologic, se face exclusiv prin procedee non-chimice. Cel mai utilizat procedeu este aplicarea unui strat de mulci, inainte de perioada inflorire. Mulcirea solului la cultivarea capsunilor in sistem ecologic este o lucrare cu dublu rol: protejeaza culturile de aparitia buruienilor si impiedica evaporarea apei din sol. Mulciul este un strat de acoperire a solului care il protejeaza impotriva soarelui, eroziunii si uscarii.

mulcirea solului in plantatiile ecologice de capsuni mijloc de combatere buruieniMulcirea solului poate fi organica sau anorganica. Mulcirea organica se efectueaza cu ajutorul resturilor vegetale. Cele mai frecvente materii folosite la mulcire sunt paiele, frunzele uscate, compostul, resturi de lemne sau gunoi de grajd. Toate materialele cu structura grosiera (vreji, trestie, buruieni) se vor marunti. Materialele pentru mulcire nu trebuie sa contina seminte germinabile sau sa fie infestate cu boli si daunatori. Este indicat ca materialele organice uscate (paie, rumegus, coceni tocati), sa fie stropite de mai multe ori cu plamadeala de urzica, extract de humus sau plamadeli din dejectii de animale pentru a se asigura hrana bacteriilor care le descompun.

Mulcirea nu este o operatie care vizeaza si inlocuieste ingrasarea culturilor, dar ea poate avea si un efect secundar de ingrasare, in special cu azot. Acest procedeu  echivaleaza cu o precompostare, de aceea materialele care se strang dupa efectuarea mulcirii, se pastreaza pentru anul urmator sau trec direct la compostare.
Mulcirea anorganica se realizeaza cu ajutorul foliilor din plastic.

Cand se face mulcirea solului la capsuni

Mulcirea cu paie se face chiar in perioada infloririi, pentru a preveni fructele sa ajunga pe sol şi se continua pe tot parcursul verii. Stratul de mulci poate avea grosimea de 5-10 cm, permitand schimbul de gaze dintre sol si atmosfera.

Mulcirea cu folie de plastic se face chiar la infiintarea plantatiei, la plantarea stolonilor, aceasta avand in plus rolul de a pastra umiditatea in sol. Capsunii se pot mulci cu folie neagra. In acest caz, se va folosi obligatoriu un sistem de irigare prin picurare.

Avantajele folosirii foliei de plastic

– combaterea buruienilor fara a folosi erbicide;
– reduce eroziunea solului;
– folia de culoare neagra ajuta la incalzirea solului, in primaverile reci;
– este o bariera naturala impotriva melcilor si limacsilor;
– ajuta la mentinerea umiditatii solului.
– reduce pierderile de ingrasaminte din sol.

Avantajele folosirii unui strat de paie

– paiele vor fi ulterior incorporate in sol si se vor transforma in ingrasamant organic astfel imbogatind solul cu substante hranitoare si benefice, imbunatatindu-i structura si regenerandu-l;
– asigura un nivel optim de aciditate a solului;
– mentine substantele bune din sol, impiedica spalarea lor in urma ploilor;
– inabusa buruienile, impiedicand dezvoltarea lor, pentru ca nu permite patrunderea luminii;
– mulciul organic permite inmultirea miscroorganismelor benefice in substrat si le ajuta sa protejeze plantele de daunatori;
– mulciul impiedica stropirea cu noroi a plantelor pe timp de ploaie sau cand udam si asigura astfel recoltarea de capsuni curate;
-impiedica formarea mucegaiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *