Categorii
Afaceri in agricultura si agricultura ecologica Blog

Culturile de afin cu tufa inalta

Atat frunzele cat si aceste fructe de afin sunt recoltate pentru a fi utilizate in tratamente naturiste sau in alimentatie

Solurile din intreaga Transilvanie si din nordul Moldovei, datorita compozitiei lor predominant acide, nu ofera prea multe posibilitati de cultivare.
afin-cu tufa-inaltaAsadar, agricultura nu are un grad inalt de rentabilitate in aceste zone. Exista insa o exceptie – e vorba de afin cu tufa inalta, planta care necesita soluri de acest tip – in plus, specialistii spun ca daca avem si o turbarie prin apropiere si putem obtine si o anumita cantitate de rumegus de conifere, realizam un mediu perfect de cultura.
Motivele pentru care afinele sunt intr-o cautare tot mai accentuata, in intreaga lume, sunt multiple. Atat frunzele cat si fructele de afin cu tufa inalta sunt recoltate pentru a fi utilizate in tratamente naturiste sau in alimentatie – se cunoaste faptul ca o cantitate de 100-200 de grame de fructe proaspete este echivalentul a 3 pastile de multivitamine. Proprietatile acestei plante sunt multiple: antidiabetic, antibiotic, protejeaza peretii vasculari, protejeaza si imbunatateste vederea, antisclerotic, tonifiere, intareste imunitatea.

Asadar, exista mai multe avantaje si facilitati pentru a cultiva acest arbust. Nu vorbim insa de acel afin ce creste in mod natural in zonele carpatice, ci de cel de cultura. Vaccinium Corymbosum sau afin cu tufa inalta, cum este in general cunoscut, este un arbust cu un nivel de profitabilitate ridicat si o viata productiva cuprinsa intre 40 si 50 de ani. Productiile acestuia, anuale, sunt intre 12 si 15 tone per hectar (in functie de densitatea plantelor per hectar si tehnologie de intretinere utilizata). Bineinteles, pot sa exista si productii mai mari – au fost inregistrate chiar recorduri de peste 50 t/ha.

afin cu tufa inalta

Arbustii de acest tip, afin cu tufa inalta, sunt in general obtinuti prin tehnica inmultirii in vitro, cand din tesutul plantei mama se obtin replici identice. In acest mod, afinii rezultati nu prezinta modificari genetice, fiind de o calitate deosebita. Aceasta este metoda de lucru a Pepinierei Olunden – una dintre cele mai mari de acest tip din sud-estul Europei – ce ofera astfel de material saditor (afin cu tufa inalta certificat), originar din SUA si aclimatizat conditiilor meteorologice din tara noastra. Pe langa productia in sine, de 27 de soiuri distince, mai sunt oferite si servicii complete de consultanta in vederea inceperii unei afaceri in agricultura prin infiintarea plantatiilor de afin cu tufa inalta, intretinerii acestora si nu in ultimul rand, de desfacere a productiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *