Categorii
Alimente sanatoase, sfaturi alimentare Blog

Beneficiile consumului de ciuperci

 

Exista multe soiuri de ciuperci, unele comestibile, altele otravitoare. Cele comestibile au dovedit de-a lungul timpului o serie de beneficii pe care le aduc organismului atunci cand sunt consumate, in timp ce altele au proprietati farmaceutice, fiind utilizate in terapii pentru tratarea diverselor afectiuni.

De asemenea, ciupercile sunt folosite si in dietele de slabire, pentru ca au in compozitia lor o cantitate mare de apa, 90% si putini carbohidrati si grasimi.

Valori nutritionale

valori nutritionale ciuperci

O cana de ciuperci are valoarea a:

  • 50 de calorii
  • 0 g grasimi
  • 4 mg sodiu
  • 7 g carbohidrati
  • 3 g proteine

Si vitamine si minerale din necesarul zilnic dupa cum urmeaza:

  • 8% vitamina B6
  • 3% acid folic
  • 3% fier
  • 4% magneziu
  • 10% fosfor
  • 8% potasiu
  • 6% zinc
  • 7% cupru
  • 8% seleniu
  • 10% mangan

Potasiul are rol in diminuarea retinerii fluidelor din organism, fosforul contribuie la imbunatatirea sistemului osos si a activitatilor creierului, ciupercile fiind astfel recomandate studentilor si elevilor. Seleniul, un antioxidant natural, impiedica actiunea radicalilor liberi si ajuta la eliminarea metalelor grele din organism.

Beneficii

ciuperci Champignon

Cea mai cunoscuta specie de ciuperci este Champignon, bogata in antioxidanti, cu o cantitate mai mare decat germenii de grau si ficatul de pui, precum si vitamina D, fiind astfel singurul aliment non-animal cu acest compus. Printre avantajele consumului de ciuperci se numara:

  1. Favorizarea digestiei

Ciupercile au un continut bogat de fibre cu rol in prevenirea constipatiei si imbunatatirea sistemului digestiv. Acestea contin amidon care contribuie la sanatatea intestinului si compusul eritadenina, regasita in ciuperca shiitake, care favorizeaza procesarea colesterolului de catre ficat.

  1. Prevenirea osteoporozei

Fiind bogate in vitamina D, ciupercile ajuta organismul sa absoarba calciul necesar pentru intarirea oaselor, prevenind astfel aparitia bolilor acestora. Totodata, se previne aparitia cancerului, a diabetului zaharat, a bolilor intestinale si a afectiunilor cardiovasculare.

  1. Imbunatatirea sistemului imunitar

Datorita continutului bogat de seleniu, procesul imbatranirii este redus, in timp ce molecula polizaharida, lentinan, regasita in ciuperci precum shiitake si maitake, intareste sistemul imunitar.

  1. Cresterea rezistentei structurii pielii

Vitamina B contribuie la dezvoltarea celulelor, imbunatatirea sistemului imunitar si distribuirea energiei. Vitamina B2 are capacitatea de a intari tesutul pielii, iar vitamina B8 ofera rezistenta si stralucire firului de par.

De ce sa nu consumi ciuperci crude

ciuperci crude

In ciuda numeroaselor beneficii pe care ciupercile le au asupra sanatatii, acestea au efecte negative atunci cand sunt consumate crude, fara a fi fierte, prajite sau coapte. Aceste contraindicatii se aplica oricarui tip de ciuperca comestibila.

Ciupercile contin substante toxice, precum agaritina, aproximativ 200-500 mg pe kilogram. Agaritina este descompusa de ficat in acid glutamic si hidrazina (cu proprietati cancerigene), ce dispar in momentul in care ciupercile sunt gatite. S-a observat ca agaritina se degradeaza natural, in timp, in functie de mediul in care sunt tinute ciupercile. In apa se dizolva total in 48 de ore, in timp ce la fierbere, cu apa la 100 de grade, timp de 10 minute, cantitatea scade considerabil.

Introdu ciupercile in alimentatia ta timp de 3-4 saptamani si vei observa efectele benefice asupra organismului, printre care: imbunatatirea sistemului imunitar si a metabolismului, prevenirea osteoporozei si a cancerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *