Categorii
Afaceri in agricultura si agricultura ecologica Blog

Top 10 produse ecologice cultivate in Romania

Orice producator de produse ecologice are obligatia sa se (re)inregistreze anual la MADR si sa se supuna inspectiilor periodice obligatorii.

In top 10 produse ecologice, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, se afla:

produse-ecologice-cereale-certificate-ecologic

  • Cerealele certificate ecologic – in primul rand, grau, soia, porumb si orez – pentru care exista, pe piata externa, mai ales pe cea americana si canadiana, cereri enorme, pe care tara noastra inca nu le poate acoperi, desi ofertele de preturi sunt mai mult decat avantajoase (aproape dublu fata de pretul cerealelor obtinute in agricultura conventionala). Se estimeaza, de exemplu, ca o tona de soia ecologica poate ajunge, anul acesta, la cel putin o mie de euro. Dintre produsele ecologice derivate din cultura cerealelor, cele mai cautate sunt painea si pastele fainoase (obtinute numai din cereale de cea mai buna calitate si apa curata, de izvor, fara conservanti sau aditivi). Ponderea cerealelor la export, in cadrul produselor ecologice este de peste 50%.
 • Cerealele furajere ecologice, mai ales porumbul, sunt tot mai solicitate pe piata americana (adica, paradoxal, in “patria” porumbului), pentru hrana animalelor crescute in sistem ecologic, fermierii de peste ocean descoperind ce calitate au aceste produse romanesti ca urmare a targului BioFach Baltimore, din 2011.

produse-ecologice-oleaginoase

 • Oleaginoasele ocupa locul al treilea in top 10 produse ecologice cultivate in Romania, cu peste 22% din productia totala, fie ca este vorba de seminte sau de fructe, precum nucile, alunele de padure, samburii de caise, de dovleac etc. Culturile preferate sunt, totusi, cele de floarea soarelui, destinate extragerii uleiului bio, dar si inul.
 • Fructele ecologice ocupa un meritat loc patru in top 10, cele mai cautate la export fiind visinele, ciresele, nucile, zmeura, dar si merele, perele, caisele.

struguri-ecologici-pentru-vin

 • Strugurii si vinurile, care intotdeauna au situat Romania pe un loc privilegiat, au inceput sa fie produse intensiv si dupa metode bio. Foarte apreciate sunt vinurile din podgoriile subcarpatice, din Muntenia, dar si din nordul tarii (zona Baia Mare, Satu Mare), care, in parteneriat cu Domeniile Viticole Franceze au pus la punct viticultura “bio-lunara” (strugurii fiind culesi si prelucrati in raport cu fazele lunii, dupa vechi traditii), vinurile Chardonnay, Merlot si Feteasca Neagra, cu gust inconfundabil,  detinand certificarea internationala ECOCERT.
 • Fructele de padure, pe care natura autohtona ni le daruieste cu generozitate – afine, mure, macese, zmeura etc.-  se vand “ca painea calda” in Europa si, adeseori, se intorc in Romania, reambalate, iar noi  le cumparam la preturi duble sau triple, fara ca autoritatile sa incerce sa ofere facilitati intreprinzatorilor din acest domeniu.

produse-ecologice-rosii

 • Legumele ecologice sunt apreciate atat pe piata interna, cat si pe cea externa, dar sunt departe de a acoperi cererea, ceea ce si explica preturile mari la care sunt comercializate, cele mai cerute fiind rosiile, ardeii (cei rosii, in special), vinetele, cartofii etc.
 • Ciupercile crude sau uscate castiga teren si in agricultura romaneasca, desi infiintarea unor micro-ferme abia in ultimii ani a inceput sa se intensifice, oferind si avantajul unor profituri rapide, avand in vedere ca durata unui ciclu de cultura este in jur de 80 de zile.

plante-aromatice-ecologice

 • Plantele aromatice si medicinale, cultivate in sistem ecologic, au devenit deja o afacere de succes si la noi, plasandu-le in top 10 produse ecologice cultivate in Romania. Sunt valorificate atat in industria medicamentelor, a suplimentelor alimentare, cat si in cea a cosmeticelor, exploatandu-se o traditie indelungata, asociata cu cele mai noi descoperiri in domeniu.
 • Produsele bio nealimentare – textile ecologice (in primul rand, bumbac), produsele naturiste pentru igiena personala, aromoterapie etc. – se regasesc in top 10 produse bio cultivate in Romania, chiar daca ponderea lor nu este foarte mare.

Certificare produse ecologice in Romania

Trebuie stiut ca toate aceste produse ecologice sunt certificate cu mare rigurozitate, de catre doua organisme romanesti private, care au contract cu Ministerul de profil, si de catre mai multe institutii din UE, evident, independente. Orice producator de produse ecologice are obligatia sa se (re)inregistreze anual la MADR (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale) si sa se supuna inspectiilor periodice obligatorii. Cei care se afla la inceputul unei afaceri cu produse ecologice trebuie sa figureze in evidentele Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din judetul de care apartin, perioada standard de conversie de la agricultura conventionala, la cea bio, fiind de doi ani, pentru culturile in camp, culturi furajere si pajisti, trei ani, pentru plantatii de pomi fructiferi si culturi perene, un an pentru productia de miere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *