Ulei de arbore de ceai

176

Uleiul de arbore de ceai este un ulei volatil extras din plante native în Australia, denumite Melaleuca alternifolia stiintific si renumite pentru proprietățile puternic antiseptice ale acestora. Uleiul de arbore de ceai, intrebuintat pe scara larga in Australia, este mentionat in ultimele șapte decenii in numeroase studii medicale pentru proprietățile sale de a ucide multe tulpini de bacterii, virusuri și ciuperci, precum si pentru extraordinara capacitate a acestuia de a vindeca ranile.

Cunoscuta ca melaleuca, planta are proprietati dezinfectante sigure si capacitatea de a trata ranile, iar intrebuintarile uleiului de arbore de ceai pot fi foarte multe: în produse de curățare pentru casă, difuzare în aer pentru a ucide mucegaiul, aplicare topică pentru a vindeca problemele pielii și pe cale orală pentru tratarea infecțiilor virale.

Astazi, uleiul de arbore de ceai este din ce în ce în ce mai popular ca ingredient activ într-o varietate de produse de uz casnic și cosmetice, inclusiv pentru spălarea feței, șampoane, masaj, creme pentru piele și unghii și detergenți de rufe. Acțiunile antiinflamatorii dovedite ale acestui ulei il recomanda ca nelipsit în medicina naturistă a tuturor.

Beneficii ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai are multe beneficii si este demonstrat faptul ca a fost intrebuintat de mii de ani de către unii oameni indigeni si astăzi știința este interesată, in cele din urma, de calitatile si efectele acestuia pentru care este uleiul atât de eficient. Până în prezent, peste 327 de studii științifice evidentiaza beneficiile si efectele antimicrobiene ale acestuia.

Beneficiile si utilizarile uleiului de arbore de ceai sunt multe, unele dintre acestea fiind vindecarea de:

  • acnee
  • infecţii bacteriene
  • varicelă
  • leziuni de frig
  • congestionarea mucoasei și infecții ale tractului respirator
  • dureri de urechi
  • infecții fungice (în special Candida, micoza piciorului sau picior de atlet și ciuperca unghiilor)
  • halena (respirație urât mirositoare)
  • păduchi
  • MRSA (infecția cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibiotice folosite în mod obişnuit)
  • psoriazis
  • cuticule uscate
  • mîncărimea dată de înțepături de insecte, răni și arsuri solare
  • furunculele date de infecții stafilococice

Această listă nu include multe alte utilizări casnice, care pot înlocui produsele cumpărate de la magazin:

  • odorizante antimicrobiene pentru rufe
  • repelent insecte
  • deodorant natural
  • spălare pe față în caz de acnee
  • elimină mucegai
  • detergent de uz casnic

În numeroase cazuri, medicul dvs. vă va prescrie uleiuri esențiale, în locul medicamentelor convenționale, deoarece acestea sunt tot atat de eficiente, dar fără a avea efecte secundare, doar beneficii. S-a demonstra ca, in general, uleiurile esențiale au un efect pozitiv, ceea ce înseamna că ar putea ajuta la prevenirea rezistenței la antibiotic. Uleiul de arbore de ceai este unul dintre acestea.

Ulei de arbore de ceai utilizari

Utilizezi deja pentru îmbunătățirea sănătații tale uleiul de arbore de ceai? Iata top 10 utilizări ale uleiului de arbore de ceai pentru cure naturale și căi de atac de urmat acasă:

  1. Ulei de arbore de ceai pentru acnee

Una dintre cele mai comune utilizări ale uleiului de arbore de ceai este în produsele de îngrijire a pielii și este considerată una dintre cele mai eficiente căi de atac pentru acnee. S-a constatat că aces ulei poate fi la fel de eficace ca peroxidul de benzoil, dar fără efectele secundare negative asociate pe care mulți oameni le-au experimentat, inclusiv inroșirea, uscarea și descuamarea pielii.

Puteți folosi uleiul pentru a obține un produs bland de casă pentru acnee prin combinarea a 5 picaturi de ulei de arbore de ceai pur cu 2 lingurițe de miere. Pur și simplu frecați pe față, lăsați timp de un minut, apoi se clătiți.

  1. Păr

Uleiul de arbore de ceai s-a dovedit a fi benefic pentru sănătatea părului și a scalpului. Ca și uleiul de nucă de cocos pentru păr, acesta are capacitatea de a calma exfolierea pielii uscate, a elimina matreața și chiar poate fi folosit pentru tratamentul păduchilor. Pentru a face acasă șampon, se amestecă câteva picături de ulei de arbore de ceai cu gel de aloe vera, lapte de cocos și alte uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de lavandă.

  1. Curățare

Un alt mod fantastic de a utiliza uleiul de arbore de ceai este ca detergent de uz casnic. Are proprietăți antimicrobiene puternice și poate ucide bacteriile din casă. Pentru a face un dezinfectant se amestecă cu apă, oțet și ulei de lămâie si puteti curața blaturi, aparate de bucătărie, duș, toaletă și chiuvete.

  1. Psoriazis si eczeme

Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la ameliorarea oricărui tip de inflamație a pielii, fiind folosit inclusiv ca tratament natural pentru eczeme și pentru reducerea psoriazisului. Trebuie să amestecați o linguriță de ulei de cocos, 5 picături de ulei de arbore de ceai și 5 picături de ulei de lavandă pentru a face acasă o loțiune pentru eczeme sau săpun de corp. În plus, dacă aveți eczeme sau psoriazis, ar trebui să luati în considerare o schimbare a dietei și suplimentarea cu vitamina D3.

  1. Ciuperca unghiilor și pecingine

Datorită capacității sale de a ucide paraziți, infecții fungice, uleiul de arbore de ceai este utilizat pentru ciuperca unghiilor, micoza piciorului și picior de atlet. Puneți uleiul nediluat pe zona afectată cu ajutorul unui tampon de bumbac curat. Pentru ciuperci rezistente, se poate amesteca cu antifungice naturale ca ulei de oregano. Este benefic pentru tratarea și eliminarea negilor, astfel încât trebuie doar să puneți, direct pe zona cu probleme, ulei de arbore de ceai timp de 30 de zile, o dată sau de două ori pe zi.

  1. Mucegai

O alta problemă comună pe care mulți oameni o întampină în casele lor este infestarea cu mucegai, de multe ori chiar fără a fi conștienți de ea. Luați în considerare achiziționarea unui pulverizator și pulverizați în aer pentru a ucide mucegaiul și alte bacterii existente. Puteți pulveriza uleiul de arbore de ceai pur pe perdele de dus, în mașina de spălat, mașina de spălat vase sau pe toaletă pentru a ucide mucegaiul.

  1. Deodorant

Un alt motiv important pentru a utiliza uleiul de arbore de ceai este proprietatea lui de a elimina mirosul corpului. Are proprietăți antimicrobiene care distrug bacteriile de pe piele, cele care provoacă mirosul de transpiratie. Puteți face acasă deodorant prin amestecarea cu ulei de nucă de cocos și bicarbonat de sodiu. De asemenea, în cazul în care copiii dumneavoastra fac sport sau dacă sunteți un alergător, puteți adăuga ulei de arbore de ceai și ulei esential de lămâie în pantofi și echipamentele de sport pentru a le menține un miros proaspăt.

  1. Infecții și tăieturi

Uleiul de arbore de ceai amestecat cu ulei esențial de lavandă este ingredientul perfect pentru un unguent de casă pentru răni. Curătați tăietura mai întâi cu apă și peroxid de hidrogen, dacă este necesar, apoi puneți pe ea ulei și acoperiți cu un bandaj pentru a ajuta la lupta împotriva infecțiilor. Acest ulei ajută la uciderea chiar și a infecțiilor MRSA și a stafilococilor .

  1. Pastă de dinți

Capacitatea uleiului de arbore de ceai de a ucide bacteriile și, în același timp, de a calma pielea inflamată, fac din acesta este un ingredient perfect în pasta de dinți si apa de gură de casă. Acesta reduce sângerarea gingiilor și a cariilor dentare. Se amestecă acest ulei cu ulei de nucă de cocos și bicarbonat de sodiu pentru o pastă de dinți de casă uimitoare.

  1. Pentru tratamentul cancerului

Atât uleiul de arbore de ceai, cât și uleiul de tămâie au beneficii in lupta anticancer. Pentru leziunile anormale situate la nivelul pielii, puteți amesteca ulei de tămâie, ulei din semințe de zmeură și cateva picaturi de ulei de  arbore de ceai, apoi se pune pe zona afectată de trei ori pe zi.

Cum să folosiți uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este folosit în următoarele moduri:

  • Aromatic: Vaporizați prin casa ulei de arbore de ceai, folosind un difuzor. Puteți inhala direct din sticlă sau să  îl aplicați pe piele și haine și să  îl mirosiți în acest fel, similar cu un parfum.
  • Topic: Uleiul de arbore de ceai ar trebui să il diluați întotdeauna cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de nucă de cocos, într-un raport de 1: 1, înainte de a-l aplica direct pe piele. Acesta are propriile beneficii pentru piele și imunitate, astfel încât acestea două împreună fac o combinație chiar mai bună.
  • NU este pentru uz intern! Acest ulei este toxic în caz de înghițire! Uleiul de arbore de ceai NU trebuie să fie ingerat sub nicio formă, chiar dacă este folosit ca apă de gură, tratament pentru respiratie urat mirositoare, tratarea durerilor de dinți și ulcerelor la nivelul gurii. Dacă il utilizati în gură, scuipati-l după aceea, pentru a preveni potențialele efecte secundare cum ar fi probleme digestive, urticarie sau amețeli.

Căutați întotdeauna ca uleiurile esențiale sa fie 100% pure și verificați dacă numele speciei corecte este listat pe eticheta sticlei (Melaleuca alternifolia). Sa verificati si daca uleiul de arbore de ceai este de clasă terapeutică și organică, fapt ce asigură că a fost testat și îndeplinește toate criteriile și că nu contine toxine chimice, materiale de umplutură sau solvenți. Compoziția uleiurilor vândute este reglementată de un standard internațional pentru „Ulei de Melaleuca-terpinen-4-ol tip“, care stabilește un standard de minime și maxime pentru 14 componente active ale uleiului. Șase soiuri comune sau chemotipuri de M. alternifolia sunt în mod normal vândute, până în prezent, nu s-a găsit niciun fel de diferențe evidente în bioactivitatea sau eficacitatea lor, prin urmare, toate par a fi alegeri bune.

Ca si alte uleiuri esentiale, uleiul de arbore de ceai trebuie depozitat în condiții de întuneric, în mediu uscat și rece, de preferință, într-un recipient de sticlă, deoarece lumina, căldura, expunerea la aer și umiditate afectează stabilitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here