Categorii
Afaceri in agricultura si agricultura ecologica Blog

Plantatie de aluni – o afacere foarte profitabila

Peste un milion de proprietari cu suprafete mici in zonele colinare si de munte ar putea obtine venituri frumoase din cultivarea alunului.

„Vrei sa fii milionar, pune aluni pe un hectar!”
Un profesor de biologie din comuna Dumbraveni intentioneaza sa se imbogateasca din plantatie de aluni, dar sa le vanda si altora secretul imbogatirii.

Ionica Sava, in virsta de 64 de ani, are acasa o adevarata pepiniera de aluni. Si-a facut o mica plantatie de aluni in care are aluni adunati din 16 tari ale lumii.
cultura-alunuluiIonica Sava a conceput de unul singur o campanie de popularizare a alunului. Stie totul despre plantare, inmultire, lucrari de ingrijire, recoltare si valorificare si a citit toata literatura de specialitate. Sub sloganul: „Vrei sa fii miliardar? Pune aluni pe un hectar” sau „Eu fac dintr-un leu o mie si te scap de saracie!” vrea sa-i convinga pe toti proprietarii de suprafete mici de teren din zonele colinare si de munte, neproductive din punct de vedere agricol, dar si supuse eroziunii, sa se ocupe de cultivare.

Plantatia alunului in gradina

„Cultivand in gradina doar 20 de tufe de aluni, se obtin, dupa cinci ani, 2 kilograme de miez iar dupa zece ani, 10 kilograme de miez”, reiese din calculele profesorului din Dumbraveni.
cultivarea-alunilor-3Profesorul Ionica Sava, pasionat de agricultura ecologica, crede ca oamenii din satele colinare vor scapa de saracie daca se vor apuca serios de plantatia alunului. Pomul de gradina, alunul,  este din nefericire putin cultivat in Romania, desi calitatile si importanta sa economica au facut ca in multe tari sa fie cultivat pe suprafete mari. Italia cultiva, de exemplu, cam 40 000 de hectare, iar Cipru, tara cu o suprafata putin mai mare ca a judetului Constanta, cultiva aluni pe 3000 de hectare. Noi stam cel mai prost din Europa la plantatia alunului.
Putem pune la treaba terenurile care stau cu anii nelucrate”, spune profesorul Ionica Sava, care a inceput deja sa cultive aluni in gradina din jurul locuintei. In cei 200 de metri patrati de teren din jurul casei sale, profesorul a creat un „parc international al alunului”. A plantat specii aduse din 16 tari ale lumii. Inarmat cu un proiect foarte bine documentat, intitulat „Alternativa Corylus”, profesorul Ionica Sava spera sa convinga autoritatile din domeniul agriculturii sa-l ajute pentru a obtine un imprumut nerambursabil cu ajutorul caruia sa deschida la Dumbraveni un centru in care sa produca ieftin marcote de alun, cu care sa-i alimenteze pe toti cei care vor sa se ocupe de plantatia alunului.

Plantatia alunului in Romania

Un kilogram de alune costa cat un gram de aur. „Cel putin 50 000 de hectare din Romania ar putea fi cultivate cu aluni. Daca s-ar incepe acum plantatia alunului, peste zece ani s-ar obtine o productie echivalenta cu 20.000 de kilograme de aur iar peste 20 de ani, dublu” spune, convins de importanta investitiei, profesorul Ionica Sava din satul Cindesti. Profesorul de biologie a facut o socoteala din care rezulta ca dupa cinci ani de la plantarea unui hectar cu aluni se pot obtine lejer in jur de 20 de milioane de lei numai de pe urma vanzarii miezului. „Faptul ca in Romania nu s-a extins plantatia alunului se explica prin necunoasterea calitatilor acestui pom si a binefacerilor izvorite din insusirile sale. Alunul fixeaza solul stavilind eroziunea, purifica aerul, este o valoroasa planta medicinala, iar miezul de alune este un aliment extrem de valoros. De ce sa le dam copiilor la scoala paine goala, cand le putem da un buzunar de alune foarte hranitoare? Miezul de aluna, ca aliment, n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia nici unui roman. Dar este prea scump si putini si-l permit pentru ca, in loc sa-l producem, noi il importam”, mai spune profesorul. La ora actuala, un kilogram de miez de alune costa in jur de 300.000 de lei, adica echivalentul unui gram de aur, dupa cum spune pensionarul indragostit de aluni. Un alun de peste 100 de ani, care exista in comuna Dumbraveni, da in fiecare an peste 7 kilograme de miez.

Beneficiile aduse de o plantatie de aluni organizata

Profesorul Ionica Sava spune ca multi vranceni lucreaza in tarile Europei pe platatii de aluni, in conditiile in care sute si sute de hectare de pamant romanesc zac nelucrate. Prin intermediul unei asociatii pentru modernizarea agriculturii, profesorul Ionica Sava intentioneaza sa popularizeze in randul oamenilor beneficiile aduse de plantatia alunului organizata si sa convinga Guvernul Romaniei sa creeze un program national de plantatia alunului. „Avem nevoie de sprijinul Guvernului si de imprumuturi nerambursabile. Peste un milion de proprietari cu suprafete mici in zonele colinare si de munte, unde solul este degradat, ar putea obtine venituri frumoase din plantatia alunului.
cultivarea-alunilor-6Desi in tara noastra exista nenumarate specii salbatice de aluni, putini sunt cei care se pot lauda ca au aluni in propria lor gradina. „Faptul ca la noi nu s-a extins plantatia alunului denota ca oamenii nu-i cunosc insusirile.” Ionica Sava vrea sa propuna Guvernului ca in loc de puieti de arobret, oamenilor sa le fie oferite marcote de alun care au acelasi efect asupra solului, dar le aduc si bani in buzunar. „Statul poate interveni aici, iar oamenii cu un impuls de la primarii ar putea planta foarte usor aluni pe terenurile a caror folosinta agricola nu este rentabila”. Numai in Vrancea, potrivit statisticilor Regiei Nationale a Padurilor, peste 50% din suprafata terenurilor agricole din zona de deal este predispusa eroziunii si alunecarilor de teren, iar plantarea alunului ar avea un efect terapeutic asupra solului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *