Categorii
Blog Produse naturale si tratamente naturiste

Ceaiul verde

Ceaiul verde este un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Din toate timpurile ceaiul este “elixirul care creeaza lacasul de nestramutat al nemuririi”. Din acest pasaj reiese faptul ca ceaiul verde a fost apreciat din timpuri stravechi ca un puternic medicament. In ultimii ani insa, cercetarile au evoluat atat de mult incat acum avem si confirmarea stiintifica a ceea ce se spunea in vechime “Ceaiul verde este medicamentul miraculos al mentinerii sanatatii”. Devine din ce in ce mai clar pentru oricine ca acest ceai are un spectru foarte larg de prevenire a bolilor.

Ceaiul verde – Compozitie

compozitie ceai verde

Uleiuri esentiale, teina, cafeina, tannini catechici, flavonoide (cuercetina, quercitrina), aminoacizi, vitamina C, teaflavina, tearubigina, proteine, calciu, fier, fluor, alcaloizi (teobromina, teofilina, dimetilxantina, xantina, adenina) si componenta principala epigallocatechina gallata ( EGCG), cea mai importanta componenta a fractiunii polifenolice din ceaiul verde.

Activitatea ceaiului se datoreaza in primul rand continutului de teina, de tanini si de compusi polifenolici. Polifenolii si catechinele combat radicalii liberi produsi de poluare, fum de tigara, gaze de esapament, ultraviolete iar alcaloizii exercita un efect de stimulare nervoasa. Flavonoidele, se pare, protejeaza impotriva stresului. Substantele aromatice dau o savoare deosebita ceaiului.

ceai verde arderea grasimilor

Toate aceste componente fac din ceaiul verde un excelent antioxidant, diuretic, stimulator cerebral, stimulator al proceselor de ardere a grasimilor si factor de protectie anticancer.

Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut, spre deosebire de ceaiul negru, din frunze nefermentate de Camelia sinensis. Diferenta in producerea lui fata de producerea ceaiului negru consta in faptul ca procesul natural de fermentatie este oprit. Imediat dupa cules, frunzele sunt trecute prin abur sau torefiate. Apoi frunzele sunt uscate si rulate, astfel impiedicandu-se fermentarea.

Ceaiul verde efecte pozitive

indicatii ceai verde

  • S-a observat ca polifenolii din ceaiul verde si negru atenueaza cresterile tensiunii arteriale, datorita proprietatilor lor antioxidante.
  • Recent, unele studii epidemiologice au indicat faptul caconsumul acestui ceai reduce usor tensiunea arteriala. 120 ml de ceai consumat pe zi timp de 1 an reduce semnificativ riscul de a dezvolta hipertensiune.
  • Ceaiul verde are actiune diuretica, are actiune antioxidanta, diminueaza procesele de termogeneza, scade nivelul colesterolului din sange; are efecte benefice asupra circulatiei sangelui si proceselor de digestie, stimuleaza procesele metabolice la nivelul celulelor sistemului nervos central, studii recente emitand ipoteza eficacitatii in prevenirea bolii Alzheimer.
  • Consumul acestui ceai favorizeaza irigatia sanguina la nivelul tegumentelor favorizand regenerarea acestora, combate aparitia cariilor datorita aportului de fluor, este tonic, energizant si combate starile depresive.

Ceaiul verde efecte negative si contraindicatii

contraindicatii ceai verde

Contraindicatiile si efectele negative ale consumului de ceai peste limita (negru sau verde) sunt din cauza a trei factori principali: continutul de cafeina, prezenta de aluminiu si efectele polifenolilor asupra biodisponibilitatii fierului. In ceea ce priveste prezenta aluminiului in ceai verde si negru, unele studii au relevat capacitatea mare a acestei plante de a acumula Al.

Acest aspect este important pentru pacientii cu esecuri renale, deoarece aluminiul poate fi acumulat in organism ceea ce poate duce la boli neurologice, prin urmare, este necesar sa se controleze consumul de alimente cu cantitati mari din acest metal.

De asemenea, consumul de ceai verde poate avea o afinitate pentru fier si infuziile de ceai pot provoca o scadere semnificativa a biodisponibilitatii Fe din dieta. Pe de o parte, unii autori afirma ca nu ar trebui consumat ceai verde de catre pacientii care sufera de anemie. Pe de alta parte, acest efect poate fi benefic la pacientii cu hemocromatoza genetica. Este demn de remarcat ca interactiunea dintre ceai verde  si  fier poate fi atenuata prin adaugarea de lamaie in ceai.

Alte tipuri de ceai verde : Himalaya, Yogitea.  Sunt ceaiuri verzi lipsite de teina.

Servicii Optimizare SEO 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *